Rouwverwerking

Met verlies en rouw krijgt iedereen op een bepaald moment in zijn leven te maken. De meest voor de hand liggende reden is het verlies door overlijden van iemand die je dierbaar is. Daarnaast zijn er andere gebeurtenissen zoals echtscheiding, verlies van werk, verlies van gezondheid, die een rouwproces in gang zetten.

Rouwen betekent leren omgaan met emoties van verlies, een natuurlijke reactie op verlies. Dit verwerken doet ieder op haar of zijn eigen manier en in haar of zijn eigen tempo. Het is een geleidelijk verlopend proces en kan veel tijd kosten.
Vaak is er in je omgeving voor een bepaalde tijd begrip en ondersteuning als je rouwt en verloopt het rouwproces ‘normaal’. Je komt er met steun van je omgeving, op je eigen manier en in je eigen tempo doorheen en geeft het verlies een plekje in je herinnering en je leven.

Ook kun je te maken hebben met doorgaande rouw, een blijvend rouwproces, waarbij de reden van rouw ‘levend’ aanwezig is, zoals het hebben van een (verstandelijk) gehandicapt kind of een chronische ziekte.

Contact


Marga van Blanken
Therapeut


Verzwarende omstandigheden

Niet altijd verloopt een rouwproces ‘normaal’. Allerlei omstandigheden kunnen er voor zorgen, dat het je alleen niet lukt dit verlies te verwerken en een plek te geven.

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt in korte tijd met meerdere verliezen te maken gehad.
  • Je rouwproces maakt herinneringen en verdriet los uit je verleden.
  • Je houdt je staande en komt je niet aan rouwen toe (b.v. je hebt kinderen om voor te zorgen).
  • Je ervaart weinig steun en geen luisterend oor in je omgeving.

Persoonlijke omstandigheden kunnen er voor zorgen, dat je rouwproces gecompliceerder is. In zo’n situatie kan het een goede stap zijn om ondersteuning te zoeken in therapie. Een plek waar ruimte is voor je verhaal, waar je je emoties kunt uiten en